Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Game Maker 8.1.141 Lite - csináljunk programot, játékot, animációt ingyen!

2018.12.06

A Game Maker programot azt kezdetbe egyetemistáknak tervezték, hogy megkönnyítsék, megértessék a programozást és menetét, algoritmusait. Azóta eltelt egy pár év. És jelenleg a világ legnépszerűbb játékfejlesztői programjává nőtte ki magát. Még a magyar iskolai közösségekbe is bekerült, pedig Magyarországon a számítástechnikai színvonal az a legalacsonyabb az európai társainkhoz képest.

gamemaker.jpg


Mi mit jelent a programban?
 

-Sprites
Ide rakhatjuk be azokat a képeket, amiket a játékban fogunk használni. Akár animációkat is berakhatunk, vagy akár készíthetünk a beépített képszerkesztőjében. Ide csak azokat a képeket rakjuk, amiknek valami funkciója van a játékunkban. Pl. egy fal aminek ha neki megyünk akkor megállunk, vagy egy szellem ami ide-oda mozog a játéktérben.

 

-Sounds
Ide rakhatjuk a hangeffekteket és a zenéket amiket a játékban fogunk használni. Ide jöhetnek pl. a pisztoly lövésének a hangja, vagy a főmenü háttérzenéje, stb.

 

-Backgrounds
Ide csak azokat a képeket rakjuk, amiknek semmilyen funkciót nem kell betölteniük, csak a vizualitás véget vannak.

 

-Patch
Hatalmas játékcégek is előszeretettel használják ezt a funkciót. Ez az útvonal egy-egy objektumnak. Itt szerkeszthetjük meg hogy pl. az ellenfél autó milyen úton menjen. Ezzel a funkcióval elégé sok fajta dolgot lehet csinálni, amit amúgy nagyon nehezen lehetne leprogramozni.

 

-Scripts
A Game Maker programban ikonokat kell egymásra pakolgatnunk hogy elérjünk valamit. Pl. hogy ha lenyomjuk a felső nyilat, akkor az autó menjen fel. Ez az ikonos megoldás csak egy bizonyos szintig működik könnyen. Mert amikor már egy tucat ikon van egymás felett, akkor már nem tölti be a szerepét, ami a könnyű átláthatóságot jelentené. Ezért van ez a script funkció. Az objektumokból vagy a pályák kezdő scriptjéből hivatkozhatunk ezekre a kódokra. Pl. scr_jatek_vege() És ennek a scriptnek a tartalma meg ez lenne: game_end()

 

-Fonts
Itt állíthatjuk be a különbözö fontokat amiket a játékban használhatunk.

 

-Time Lines
Ez egy olyan funkció amit még a Game Maker fejlesztője sem hitt el hogy valaki is fogja használni, tekintettel arra hogy mindegyik objektumban 11 alarm opció van.

 

-Objects
Ide rakhatunk mindent, ami a játékunkat alkotja. Itt állíthatjuk be hogy ha lenyomunk egy billentyűt, akkor pl. menjen előre a játékos 10 pixelt, stb.

 

-Rooms
Itt vannak a játékunk vagy programunk pályái. Az összes objektumunkat itt helyezhetjük el a kívánt helyre.

Letöltések
-Game Maker CD letöltése (365MB, 224fájl)

Ezeket tartalmazza a letöltendő fájl:

-Game Maker 8.1.141 Lite.
-Game Maker 4.3.
-164 példa játékot.
-8 eredeti játékot. (ezeket a GM fejlesztője csinálni)
-Magyar nyelvű súgók.
-Angol nyelvű súgók.
-Egy kisegítő programot, ami az ikonokat kóddá konvertálja át.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.